Sådan stopper du dræbersnegle
Alle kender til problemer med at dræber snegle invadere
vores haver og spiser vores planter. Det
er noget så irriterende som at gå ud i sin urtehave og finde ud af at en snegl
har mæsket sig i alle dine grønsager. Men det er ikke alle der har hjertet til
at dræbe de små modbydelige kræ, så er der den enkelte løsning med ad bruge
salt.
Sådan gør du
Det er nok den mest humane metode at dræbe dem på. Det er nemt at gøre at du skal er bare at finde noget salt, både vejsalt og køkken salt vil virke, og hælde det ud over sneglen.
Sådan virker saltet
Når først saltet er på sneglen er det vigtig at lade det blive i et stykke tid, for så er den proces der kaldes osmose sat i gang, det er en meget langsom proces der foregår inde i cellerne.
Osmose er det der sker i den ydre kant af cellerne. Det der sker er at cellerne mærker en ubalance i det omkring dem. Når cellerne har bemærket denne ubalance reagere de ved at prøve at sørge for at der er samme mængde vand i og uden og cellen og hvor salt neavuet uden for cellen er højere inden i vil den forsøge at udligne med at den suger vand ud af cellen da den altid vil søge efter balance i og omkring sig.
Ikke kun snegle
På trods af at dette sker i snegles celler betyder det ikke at det kun er dem
der bliver påvirket af osmose, har du måske på et tidpunkt undret dig over
hvorfor saltvandsfisk og ferskvandsfisk som regel kun kan svømme i en slags
vand? Det er det samme der sker os fiskene, enten udtørrer deres celler eller også
går de i stykker. Hvis de udtørrer betyder det at et er ferskvandsfisk der er
kommet i salt vand, og hvis cellerne går i stykker betyder det at det er en
saltvandsfisk i ferskvand.
Osmose foregår også i noget så simpelt som kartoffelmos, det er derfor man ikke
putter salt i vandet til kartoflerne hvis de skal bruges til kartoffelmos.
Det opstå også naturligt, hvis du har prøvet det med at et hårkogt æg bare er
næsten umulig at piller så kan det være fordi det er et nyt æg.
»Lagene er mere adskilte, når ægget er nylagt, og
derfor kan ægget gå i stykker imellem lagene, når man piller det. Men det er
der mindre tendens til, når ægget bliver lidt ældre,« fortæller Jens Kirk
Andersen. (videnskab.dk)
Dette kan ske fordi saltene og proteinerne i ægget har haft længere tid til at
virke.
Nu sidder du nok der og tænker, hvorfor er det kun vandet der
bevæger sig ind og ud, det er fordi at den yderste celle kant er semipermeabel,
hvilket betyder at den er halvgennemtrængelig.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar