onsdag den 11. november 2015






Sådan stopper du dræbersnegle



Alle kender til problemer med at dræber snegle invadere vores haver og spiser vores planter.  Det er noget så irriterende som at gå ud i sin urtehave og finde ud af at en snegl har mæsket sig i alle dine grønsager. Men det er ikke alle der har hjertet til at dræbe de små modbydelige kræ, så er der den enkelte løsning med ad bruge salt.

Sådan gør du
Det er nok den mest humane metode at dræbe dem på. Det er nemt at gøre at du skal er bare at finde noget salt, både vejsalt og køkken salt vil virke, og hælde det ud over sneglen.

Sådan virker saltet
Når først saltet er på sneglen er det vigtig at lade det blive i et stykke tid, for så er den proces der kaldes osmose sat i gang, det er en meget langsom proces der foregår inde i cellerne.
Osmose er det der sker i den ydre kant af cellerne. Det der sker er at cellerne mærker en ubalance i det omkring dem. Når cellerne har bemærket denne ubalance reagere de ved at prøve at sørge for at der er samme mængde vand i og uden og cellen og hvor salt neavuet uden for cellen er højere inden i vil den forsøge at udligne med at den suger vand ud af cellen da den altid vil søge efter balance i og omkring sig.




Ikke kun snegle

På trods af at dette sker i snegles celler betyder det ikke at det kun er dem der bliver påvirket af osmose, har du måske på et tidpunkt undret dig over hvorfor saltvandsfisk og ferskvandsfisk som regel kun kan svømme i en slags vand? Det er det samme der sker os fiskene, enten udtørrer deres celler eller også går de i stykker. Hvis de udtørrer betyder det at et er ferskvandsfisk der er kommet i salt vand, og hvis cellerne går i stykker betyder det at det er en saltvandsfisk i ferskvand.

Osmose foregår også i noget så simpelt som kartoffelmos, det er derfor man ikke putter salt i vandet til kartoflerne hvis de skal bruges til kartoffelmos.
Det opstå også naturligt, hvis du har prøvet det med at et hårkogt æg bare er næsten umulig at piller så kan det være fordi det er et nyt æg. 
»Lagene er mere adskilte, når ægget er nylagt, og derfor kan ægget gå i stykker imellem lagene, når man piller det. Men det er der mindre tendens til, når ægget bliver lidt ældre,« fortæller Jens Kirk Andersen. (videnskab.dk) 

Dette kan ske fordi saltene og proteinerne i ægget har haft længere tid til at virke.




Nu sidder du nok der og tænker, hvorfor er det kun vandet der bevæger sig ind og ud, det er fordi at den yderste celle kant er semipermeabel, hvilket betyder at den er halvgennemtrængelig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar