”De forbandede snegle ødelægger min have!”
Mange
haveejere klager over snegle og spørger folk, hvad de synes man skal gøre. Hvad
er den billigste, hvad er den nemmeste, og hvad er den mest effektive løsning?
Snegle
elsker at være i haven, og mange haveejere vil af med dem, de ødelægger deres
haver. Haveejerne bruger forskellige metoder til at slippe af med sneglene. For
hver snegl man ser, skal man regne med 20 snegle mere næste år. Nogle hugger
sneglene over med en spade, putter dræbersneglenes æg i kogende vand, sætter
købte sneglefælder op, og andre sætter nogle af sneglenes fjender ud i haven,
såsom pindsvin, frøer, tudser, løbebiller eller fugle, endelig er der også
nogle der putter sneglene i øl eller saltvand.
Der er et slimlag som beskytter
sneglenes fugtig hud, og det ødelægger salten, ligesom vi kender det fra fisks
slimlag, som kan fjernes med salt. Salten virker dehydrerende da snegles celler
ikke er gennemtrængelige for salt, og da der er mindre salt inde i cellen.
Salten vil trække vand ud af sneglen, så sneglen dehydrere, og derfor dør. Den
proces der sker kaldes osmose.
Når
man snakker celler, så er der en cellemembran og en cellekerne. Cellemembranen
kontrollerer hvad der kommer ind og ud af cellen. Osmose sker når der er
forskel på stofkoncentration inden i og uden for cellemembranen. Så er det
cellemembranens opgave, at regulere stofkoncentration ved hjælp af vand. Dette
er hvad der sker når man drysser salt på en snegl, så transporteres der vand ud
af cellen ved hjælp af cellemembranen, for at udligne saltkoncentration.
Osmose i kartofler
Man
siger at planter har en saftspænding, fordi at vand tilbageholdes i planternes
celler pga. osmotiske tryk. I kartoffel indeholder cellerne stivelse, og mange
andre store molekyler og salte, plus vand. Hvis molekyler uden for kartoffelcellerne
har højere saltkoncentration end indvendig, så bliver der transporteret vand ud
af cellerne. Der vil ske de modsatte
hvis molekylerne uden for cellerne har en lavere saltkoncentration, så vil vand
trækkes ind i cellerne.
Snegle og kartofler
Man
kan sammenligne den proces der sker for snegle, med et forsøg, hvor man lægger
små stykker kartoffel i vand, hvor vandet har forskelligt saltkoncentration. Det
der sker med kartoflen er forskellig, hvis kartoflen bliver lagt i en høj
saltkoncentration, så afgiver kartoffelstykket vand og tabe vægt, og hvis
kartoffelstykket bliver lagt i en lav saltkoncentration, så vil den optage
vandet, da den selv har højere saltkoncentration end vandet og herved forhøje
sin vægt. Hvis sneglen bliver sammenlignet med kartoflen, så vil sneglen også
afgive vand, hvis den bliver lagt i en høj saltkoncentration, da cellemembranen
vil udligne saltkoncentration. Sneglen mister vand og derved vægt, og langsomt
dehydrerer den. Den vil tørre helt ud hvis saltmængden er stor nok.
- Nicklas Thomsen
- Nicklas Thomsen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar