Mange
har igennem tiden kæmpet for at lave den perfekte kartoffelmos helt uden
klumper, som bliver spist uden brok. Nu står svaret klart, gem saltet til efter
kogning, ellers gør osmose det svært for dig. Hvem gider kartoffelmos med
klumper i?
Af:
Anita Leth Elgaard
Osmose afgør
konsistensen
Klumpet kartoffelmos lavet af saltet kartoffel. Foto: A.L.E. |
Har du nogensinde tænkt over, hvorfor du putter salt i vandet når du koger
kartofler? Det er ikke kun for smagens skyld, men også for konsistensen. Måden
du undgår klumpet kartoffelmos på er at vente med at putte salt ved kartoflerne
til de er kogt færdig. Hvis du putter saltet i vandet før, vil osmosen gøre at
der transporteres vand ud af kartoflerne, og de vil derfor forblive faste. Det gør
dem næsten umulige at mose uden klumper, og det er ikke det man vil have. Når
du gemmer saltet til senere giver du kartoflerne mulighed for at koge lidt ud
og blive bløde. Det gør dem lettere at mose til en ensartet kartoffelmos.
Kartoffelmos med mere jævn konsistens, lavet af usaltet kartoffel |
Marianne Elgaard, mor til tre, bryder sig ikke om klumpet kartoffelmos, hun
udtaler: Når jeg laver kartoffelmos
gemmer jeg altid saltet til tilsmagningen af mosen. På den måde er den meget
lettere at mose ensartet. Så spiser min familie den med velbehag, og jeg
slipper for de forvrængede ansigter klumperne ellers ville give.
Sådan påvirker
saltet
Osmose er transport af vand ind og ud gennem celler. Da kartofler består af
en masse celler, vil der også ske osmose i dem. Kartofler indeholder også en
stor mængde vand, derfor kan der trække vand ud af dem. I dette tilfælde
afhænger transporten af vand af, hvor koncentrationen af salt er højest. Hvis
der er mere salt i vandet, end i kartoflerne selv, vil vandet trække ud af dem. Det gør at kartoflerne beholder deres faste konsistens. Der sker så det modsatte når koncentrationen af salt er højere inde i
kartoflerne end udenfor dem, og du får bløde kartofler perfekte til mos.
Derfor kan det godt betale sig at vente med saltet, hvis du ønsker at glæde
dine middagsgæster.
video omhandlende kogning af kartofler med og uden salt
Ingen kommentarer:
Send en kommentar