onsdag den 11. november 2015

Sådan spreder du glæde ved middagsbordet, lav den perfekte kartoffelmos!

Mange har igennem tiden kæmpet for at lave den perfekte kartoffelmos helt uden klumper, som bliver spist uden brok. Nu står svaret klart, gem saltet til efter kogning, ellers gør osmose det svært for dig. Hvem gider kartoffelmos med klumper i?

Af: Anita Leth Elgaard
Osmose afgør konsistensen
Klumpet kartoffelmos lavet af saltet kartoffel. Foto: A.L.E.
Har du nogensinde tænkt over, hvorfor du putter salt i vandet når du koger kartofler? Det er ikke kun for smagens skyld, men også for konsistensen. Måden du undgår klumpet kartoffelmos på er at vente med at putte salt ved kartoflerne til de er kogt færdig. Hvis du putter saltet i vandet før, vil osmosen gøre at der transporteres vand ud af kartoflerne, og de vil derfor forblive faste. Det gør dem næsten umulige at mose uden klumper, og det er ikke det man vil have. Når du gemmer saltet til senere giver du kartoflerne mulighed for at koge lidt ud og blive bløde. Det gør dem lettere at mose til en ensartet kartoffelmos.
Kartoffelmos med mere jævn konsistens, lavet af usaltet kartoffel
Marianne Elgaard, mor til tre, bryder sig ikke om klumpet kartoffelmos, hun udtaler: Når jeg laver kartoffelmos gemmer jeg altid saltet til tilsmagningen af mosen. På den måde er den meget lettere at mose ensartet. Så spiser min familie den med velbehag, og jeg slipper for de forvrængede ansigter klumperne ellers ville give.
Sådan påvirker saltet
Osmose er transport af vand ind og ud gennem celler. Da kartofler består af en masse celler, vil der også ske osmose i dem. Kartofler indeholder også en stor mængde vand, derfor kan der trække vand ud af dem. I dette tilfælde afhænger transporten af vand af, hvor koncentrationen af salt er højest. Hvis der er mere salt i vandet, end i kartoflerne selv, vil vandet trække ud af dem. Det gør at kartoflerne beholder deres faste konsistens. Der sker så det modsatte når koncentrationen af salt er højere inde i kartoflerne end udenfor dem, og du får bløde kartofler perfekte til mos.

Derfor kan det godt betale sig at vente med saltet, hvis du ønsker at glæde dine middagsgæster.

video omhandlende kogning  af kartofler med og uden salt

Ingen kommentarer:

Send en kommentar