onsdag den 11. november 2015

Osmose i konservering af fødevare

Osmose i konservering af fødevare

12. november 2015 kl. 22:00Skrevet af Patrick Matthias Jöhnk

Osmose er en nødvendig proces i forbindelse med konserveringen af alle fødevare. Men selvom osmose lyder som noget der er både giftigt og farligt, så er der tale om en helt naturlig proces, som sker hverdag i både dig og mig.


En teori som er langtidsholdbar
Osmose er en meget stor del af konservering af fødevare og forskellige konverseret fødevare spiller en meget stor rolle i de fleste danskeres hverdag. Næsten alle fødevare bliver konverseret, da det gør at varerne kan holde sig meget længere. F.eks. en meget kendt ting man konservere er kød, det man gør ved kødet er at man salter det, og det gør at vi får effekten osmose, som gør at vandet vandre derhen, hvor saltkoncentrationen er størst. Det gør så at vores kød bliver udtørret. Uden vandet i kødet, kan bakterierne ikke lever der, og det gør at kødet ikke bliver fordærvet.

Salt, eller guld? Hvad var vigtigst dengang?
I oldtiden var salt ofte mere efterspurgt end guld og dannede
 grundlag for mange økonomier. Det skyldes først og fremmest dets kvaliteter som konserveringsmiddel.
Tilsætning af hæmmende stoffer har været praktiseret siden oldtiden, og det mest brugte stof er salt. Ved hjælp af salt fremkaldes osmotiske forhold, der gør det umuligt for mikroorganismer at nedbryde maden. Saltet har derfor været en meget afgørende handelsvare, og de, der sad på saltet, kunne tjene formuer på det. Den keltiske Hallstattkultur byggede sin rigdom på saltminer. Derved fik de magt over konserveringen af de store mængder fisk, som var nødvendige i et katolsk Europa med fastetid en måned om året. Talrige fødemidler bliver konserveret med salt, og vi har helt vænnet os til, at de skal smage salt, såsom bacon og skinke.

Er dåse mad farligt? Se her.

Rikke ekspert indslag
”Mange mener man ikke må salte kødet
inden det steges da det eftersigende skulle 
trække saft ud af kødet ved osmose og 
dermed fjerne smag fra kødet. 
Osmosen finder helt sikkert sted, altså vil 
saltet trække vand ud af kødet.

Men at osmose processen skulle gør kødet sejt og mindre smagfuldt er eksperterne ikke længere enige om.

Lignende artikel. Se her.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar