onsdag den 11. november 2015

Nyt ukrudtsmiddel -fantastisk eller farligt

Af: Journalist Stephanie Hildebrandt Hansen
 




Denne simple teknik er meget effektiv, men måske også lidt for effektivt. Salt bliver ofte brugt som et universalmiddel i haven, til alt lige fra ukrudt til dræbersnegle. Til jer som mon undrer sig over, hvordan noget så simpelt, som salt kan være så ødelæggende for levende organismer, så er der hjælp at hente. Det hele kan forklares med et særdeles sjovt ord kaldet "osmose". Osmose er ikke så indviklet som man skulle tro, og det er faktisk meget simpelt.


Alle levende organismer består af flere billioner celler. Celler er det vi og andet levende er opbygget af. Simpelthen alle vores byggesten og det vi er lavet af. De har alle en bestemt koncentration, som passer til deres omgivelser. Hvis vi f.eks putter et stykke fra en kartoffel(eller anden form for plante) ned i et bæger med saltvand, så vil cellerne i kartoflen forøge at få deres koncentration til at passe til saltvandet. Når vi putter en masse vand ned i saltvandet, vil saltkoncentrationen ikke være lige så høj som før. Hvis du smager lidt på saltvandet før og efter du putter vand i, kan du tydeligt smage, at saltvandet kommer til at smage mindre af salt. Jeg vil dog fraråde jer læsere om at gøre dette, da jeg personligt kan love jer for, det ikke er nogen god smagsoplevelse. Cellerne i kartoflerne vil derfor udgive en masse væske for, at koncentrationen af saltvandet bliver det same som koncentrationen inde i cellen. Men det vil kræve rigtig meget vand. Mere end hvad cellerne indeholder og derfor vil cellerne udtørre og dø. Mennesker kan også dø at få for meget salt, så det er ingen spøg.

En ph.d studerende i nanoteknologi på Hull university har været så venlig at give et interview om begrebet osmose.

”Mikroorganismer  behøver fugt i dens omkringliggende miljø, for at opretholde en osmotisk balance imellem denne og dens intracellulære bestandele. Såfremt der ikke er begrænset fugt, vil det osmotiske tryk dehydrerer cellen for at genetablerer balancen. Dog kan nogle bakterier, fx. Extremophile bakterier, såsom Deinococcus radiodurans, klare sådanne miljøer langt bedre end andre “normale” bakterier. Derudover kan visse bakterier forme såkaldte endospore, hvilke er en inaktiv tilstand, som er kendetegnet ved at være meget modstandsdygtige overfor en lang række stressformer inkl. Dehyderering.” –udtaler Martin G. Christensen ph.d studerende i nanoteknologi.
Lang historie kort -salt trækker vand ud af cellerne.





Hvis vi ser tilbage på selve problemet med ukrudtet, så er der også lovmæssige grunde til ikke at følge det gamle husråd om salt som ukrudtsmiddel. Salt er slet ikke lovligt at bruge, og det er faktisk rigtig dårligt for miljøet. Selvom man måske vil benægte dette, og fortælle sig selv, at salt er et helt naturligt mineral, så er det stadigvæk ikke godt.
Saltet nedbrydes ikke, tværtimod siver det med tiden ned i sårbare grundvandsreservoirer, og som om det ikke er nok med de i forvejen forureningstruede steder på grund af indtrængende havvand. Det er et stort miljøproblem.
Opfordring til brug af salt fra mange mennesker, kan tusinder af haveejere pludselig mene, at den smule salt de bruger ikke vil skade, da det er så lidt de bruger. Der er en grund til man forsøger sig med brug af fortyndet saltvand frem for direkte saltning og mange steder anvender grus.























Ingen kommentarer:

Send en kommentar