onsdag den 11. november 2015

En fantastisk klam ferie

En fantastisk klam ferie
Byline: Marlene Holm

Har du nogensinde tænkt over hvorfor man ikke må drikke vandet når man er på ferie, eller hvorfor dine øjne bliver røde og irriteret i den lækre blå pool?


Vi prøver egentlig at gøre vandet, hvad enten om det er det vand vi drikker eller bader i, så rent som muligt. Det gør vi ved hjælp af klor, som har den fantastiske egenskab, nemlig at binde sig til andre stoffer. Det betyder at klor reagerer nemmere med andre stoffer, altså klor er meget reaktiv.  Klor er en baktericid, hvilket betyder at klor har en bakteriedræbende effekt.  Når klor bliver opløst i vand binder det sig til alle de bakterier og mikroorganismer, som det vil dræbe. Den metode blev taget i brug af forskere i 1881, og siden da har vi mindsket forurenet vand og dermed sygdomme overført med vand.
Men er klor vand nu egentligt så rent, som vi regner med? Når vi er på ferie, får vi altid at vide, at vi ikke skal drikke vandet fra vandhanen, og hvis vi gør det, ender det næsten altid ud med dårlig mave. I mange sydeuropæiske lande er vandsystemet ikke optimalt udviklet, det gør at bakterierne næsten ikke er til at undgå. Så hvorfor er det at lokale ikke bliver syge af at drikke vandet direkte fra hanen? De lokale er vant til den bakterieflora der er, og er egentlig immune overfor bakterierne. Det er heller ikke alle tilrejsende som vil reagere på bakterierne, men man bør dog tage forbehold til dem for at undgå opkast og ture til toilettet (som vi så nødigt vil have for mange på en ferie ved poolen).

Når vi så ligger ved den lækre blå pool og soler os, så tænker vi ikke at der er noget klamt ved det.  Og selvfølgelig gør vi da ikke det. Men burde vi være mere opmærksomme på os selv når vi er ved poolen? Du kender det måske, solen bager på din krop og du trænger til et dyp i poolen for at afkøle dig lidt. Vandet er så dejligt at du ikke kan lade lære med at blive deri. Da du endelig føler dig klar til at komme op og slappe af i varmen igen, begynder dine øjne at svie. Og kommentarer som ’Dine øjne er godt nok røde’ og ’har du grædt’ osv. er du nok også stødt på et par gange. Så hvorfor bliver vores øjne egentlig røde og irriteret? Myten om at det er kloret som gør dine øjne røde er i hvert fald ikke hele sandheden. I virkeligheden er det folks urin og sved som irriterer dine øjne.

Klor binder sig til urinen og sveden for at dræbe bakterierne. Når disse klorbindinger kommer i kontakt med dine øjne bliver de røde og begynder at svie. Svømmer vi under vandet vil klorbindingerne komme ind i øjencellerne og skabe en reaktion. Cellerne er bygget op af en kerne (cellens indre), cytoplasmaet (en slags væske som er uden om kernen) og en membran (en slags beskyttelse for cellen som holder den sammen). Membranens fornemmeste opgave er at styre hvad der kommer ind og ud af cellen. Da vi er under vandet, er vandindholdet uden for cellen højere end inden for cellen. Det betyder at membranen prøver at udligne forskellen på vandindholdet udenfor og inden for cellen (også kaldt osmose). Vandet samt klorbindingerne trænger ind i øjets celler og øjet bliver rødt og irriteret.

Det er ikke kun urin og sved som kloret prøver at dræbe, der kan også være sygdomme imellem. Det er derfor en rigtig godt ide at vaske sig ordentligt, inden man hopper i poolen, for man behøves hverken at urinere eller eskemere for at sprede bakterierne. 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar