Derfor skal kartoflerne ikke have salt, når man skal lave kartoffelmos
12. november 2015 indsendt 22.00
Skrevet af Mille Viborg Jørgensen
Skrevet af Mille Viborg Jørgensen
Vi kender alle til problematikken! Man skal lave kartoffelmos og af en eller anden grund, er mosen smattet og vandig, som især børn synes er ulækkert. Indtil nu har man kun kunne gætte på, hvad dette skyldes. Men nu har eksperterne et bud - det skyldes osmosen.
Osmosen - den store synder
Når man skal koge de
perfekte kartofler skal der salt i, men det skal der ikke i kartoffelmosen. Ikke
til at starte med i hvert fald.
Biolog Rikke Mørk Lund
udtaler:
”Hvis man ønsker en kartoffelmos som hverken er for smattet eller for stiv, skal man hele tiden have styr på stivelsen i kartoflerne, så hvert stivelsesmolekyle udvider sig så meget som muligt uden at briste.
Dette gøres bedst ved at koge dem ved svag varme uden salt først, tilsætte salt og højere varme til sidst. Hermed nedsættes risikoen for at stivelseskornene brister og kartoffelmosen bliver smattet. ”
”Hvis man ønsker en kartoffelmos som hverken er for smattet eller for stiv, skal man hele tiden have styr på stivelsen i kartoflerne, så hvert stivelsesmolekyle udvider sig så meget som muligt uden at briste.
Dette gøres bedst ved at koge dem ved svag varme uden salt først, tilsætte salt og højere varme til sidst. Hermed nedsættes risikoen for at stivelseskornene brister og kartoffelmosen bliver smattet. ”
Salt er godt
Salt er næsten det
vigtigste i ens kartoffelmos, men det vigtigste er at huske på at salten først
skal i, efter man har kogt kartoflerne, udtaler Tanja. Salt er det der giver
kartoffelmosen den rigtige smag, spm man elsker fra kartoflerne.
Et gammel husmor råd:
kog uden salt og tilføj salt bagefter, det gør din mos lækker og lind.
Osmose
Alt efter saltkoncentrationen
i cellen, vil vandet gå ind eller ud af cellen. Cellen vil gerne have at
koncentrationen er ens på begge sider af dens membran, som er
halvgennemtrængelig. Derfor vil der blive transporteret vand ind eller ud
afcellen, indtil koncentrationsforskellen ikke udlignes mere.
Læs hele opskriften til en god kartoffelmos her
Efter man har kogt
kartoflerne, hælder man vandet fra. Så tager man kartoflerne og hælder dem i en
skål. Derefter tager man sin håndmikser og pisker kartoflerne. Så tilsætter man
enten mælk eller noget af kartoffelvandet og pisker igen. Så tager man en smørklat(man
bestemmer selv smørklattens størrelse.) og salt. Lad det stå til at smøren er
smeltet, så pisker man det hurtigt, men ikke for meget. Og serveres straks. Man
kan også vælge at tilsætte rodfrugter for at gøre retten sundere, men alt efter
behag.
En video om kartoffelmos
Ingen kommentarer:
Send en kommentar