onsdag den 11. november 2015

Derfor skal kartoflerne ikke have salt, når man skal lave kartoffelmos

12. november 2015 indsendt 22.00
Skrevet af Mille Viborg Jørgensen

Vi kender alle til problematikken! Man skal lave kartoffelmos og af en eller anden grund, er mosen smattet og vandig, som især børn synes er ulækkert. Indtil nu har man kun kunne gætte på, hvad dette skyldes. Men nu har eksperterne et bud - det skyldes osmosen.

Osmosen - den store synder

Når man skal koge de perfekte kartofler skal der salt i, men det skal der ikke i kartoffelmosen. Ikke til at starte med i hvert fald.
Biolog Rikke Mørk Lund udtaler:
”Hvis man ønsker en kartoffelmos som hverken er for smattet eller for stiv, skal man hele tiden have styr på stivelsen i kartoflerne, så hvert stivelsesmolekyle udvider sig så meget som muligt uden at briste. 
Dette gøres bedst ved at koge dem ved svag varme uden salt først, tilsætte salt og højere varme til sidst. Hermed nedsættes risikoen for at stivelseskornene brister og kartoffelmosen bliver smattet. ”

Salt er godt

Salt er næsten det vigtigste i ens kartoffelmos, men det vigtigste er at huske på at salten først skal i, efter man har kogt kartoflerne, udtaler Tanja. Salt er det der giver kartoffelmosen den rigtige smag, spm man elsker fra kartoflerne.
Et gammel husmor råd: kog uden salt og tilføj salt bagefter, det gør din mos lækker og lind.

Osmose

Alt efter saltkoncentrationen i cellen, vil vandet gå ind eller ud af cellen. Cellen vil gerne have at koncentrationen er ens på begge sider af dens membran, som er halvgennemtrængelig. Derfor vil der blive transporteret vand ind eller ud afcellen, indtil koncentrationsforskellen ikke udlignes mere.

Læs hele opskriften til en god kartoffelmos her

Efter man har kogt kartoflerne, hælder man vandet fra. Så tager man kartoflerne og hælder dem i en skål. Derefter tager man sin håndmikser og pisker kartoflerne. Så tilsætter man enten mælk eller noget af kartoffelvandet og pisker igen. Så tager man en smørklat(man bestemmer selv smørklattens størrelse.) og salt. Lad det stå til at smøren er smeltet, så pisker man det hurtigt, men ikke for meget. Og serveres straks. Man kan også vælge at tilsætte rodfrugter for at gøre retten sundere, men alt efter behag. 

En video om kartoffelmos
https://www.youtube.com/watch?v=qSaw08jtc8Q

Ingen kommentarer:

Send en kommentar