onsdag den 11. november 2015

Osmose?


Osmose? Hvad er det?
Af : Ida Biisgaard Nielsen
dato: 28/10 2015           

Osmose! Et mystisk begreb som indgår i hele vores hverdag, i madlavning, det indgår i vores klima og sågar i vores egen krop. Det er dog ikke altid det er særlig spænende at læse om, men det er slut nu.



Osmose bliver nemmere at forstå
Hvis man ikke helt ved hvad der er og man ikke gider sidde og slide igennem en lang kedelig artikel om hvad det er og ikke er, så skal du bare blive siddende og læse videre.



For at tage udgangspunkt i et helt almindeligt hverdags eksempel, så kan de fleste forstå videnskaben bag osmose sådan her:



I et almindeligt dansk hjem oplever man i ny og næ at få en stor dejlig, dampende omgang kartoffelmos. Men enhver der har givet sig i kast med retten, ved også, at det ikke altid er lige nemt at ramme en ordentlig kartoffelmos. Det problem har Bettina Knudsen, en erfaren hjemmekok også erfaret ”Jeg har op til flere gang oplevet, at min kartofler har opført sig underligt, når de skulle moses og mosen blev alt for tør”. Dette almindelige problem skyldes faktisk Osmose.

Rikke Mørk kommer med en forklaring på dette problem. ’’for at få den perfekte kartoffelmos, som hverken er for smattet eller for stiv, skal hele tiden have styr på stivelsen i kartoflerne, så hvert stivelsemolekyle udvider sig så meget som muligt uden at briste. Dette gøres bedst ved at koge dem ved svag varme og uden salt først, tilsæt salt og højere varme til sidst, hermed nedsættes risikoen for at stivelseskornene brister’’ siger Rikke Mørk som er Biologi lærer i 1MY på HTX.

Et godt eksempel på osmose er, hvis man i madlavning skal lave kartoffelmos, normalt når man koger kartofler tilføre man salt i vandet for at gøre kartoflerne faste, men når man skal laver kartoffelmos er det vigtig at man ikke tilføre salt, da det gør det svære at få dem til at blive bløde til når de skal mases.

Men bare rolig, hvis du alligevel skulle være gået hen og lavet den fejl at dine kartofler ikke er blevet som du synes de skal være, så kan du altid lave en ny omgang, og skulle det gå hen og være din første gang du koger kartofler, så køb rigeligt, så er der plads til at lave fejl. Man lære jo af sine fejl. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar